Undvik infektioner med en autoklav

Om du arbetar som läkare eller inom medicin är du säkerligen redan medveten om infektionsrisken som finns när man använder instrument under huden. Det gäller inte bara vid operationer och liknande utan även vid skönhetsingrepp och hårtransplantationer. Därför måste du kunna sterilisera dina instrument på ett säkert sätt för att garantera dina patienters säkerhet. Ett instrument ska alltid vara sterilt och helt fritt från bakterier innan du påbörjar ett ingrepp. Om du vill kunna göra detta på ett enkelt sätt gör du och din verksamhet rätt i att investera i en autoklav. Det är en maskin som steriliserar dina verktyg med hjälp av väldigt het ånga.

Vad kan du sterilisera i en autoklav?

Det beror lite på vilken modell du väljer. En autoklav kan ha olika klassificeringar och alla är inte anpassade för alla typer av verktyg från https://www.ad-medical.se/. Men generellt kan man sterilisera bland annat kompressorer, olika former av rör, saxar och pincetter, bara för att nämna ett par exempel. Det går väldigt snabbt att sterilisera verktygen, de flesta maskiner ångar dem i en temperatur på 134 grader under cirka 10 minuter. Du bör undvika de maskiner som endast hettar upp ångan till 120 grader eftersom det inte är säkert att alla bakterier dör i denna temperatur.

Vi har en låg infektionsrisk i Sverige

I Sverige är det inte lika stor risk att patienter blir infekterade än i många andra länder. Det beror främst på vårt kalla klimat. Även om kraven på att sterilisera verktygen är detsamma i varmare länder är det ändå större infektionsrisk eftersom det finns mer bakterier som flyger runt i luften. Även om det enkelt kan behandlas med antibiotiska vill man så klart undvika det till varje pris. Därför kommer en autoklav vara väl värd sin investering om du driver någon form av läkarmottagning eller i andra medicinska sammanhang.

Behöver jag någon utbildning för att kunna hantera en autoklav?

Ja, normalt så behöver de som ska hantera en autoklav först gå en utbildning i hur den ska hanteras och rengöras. Man får komma ihåg att det är väldigt het ånga som kan orsaka brännskador om maskinen inte hanteras på rätt sätt. Dessutom måste den kontrolleras och skötas om enligt ett schema. Om det till exempel finns en läcka så fyller maskinen inte längre sitt syfte och dina instrument kommer inte att steriliseras som de ska. Du vill inte hamna i en situation där en patient får en infektion för att du inte hanterat maskinen ordentligt. Därför är det väldigt viktigt att endast utbildade medarbetare hanterar den.

Testamentets historia i Sverige

Ett testamente är ett juridiskt bindande dokument där en person beskriver hur deras tillgångar ska överlåtas efter deras död. Det kan handla om att till exempel en förälder överlåter sitt sparande till sina barn eller en samarit som låter sitt hus bli donerat till välgörenhet. Vem som helst kan ta över någons tillhörigheter efter vederbörandes död, det beror helt och hållet på vem som står med i testamentet.

Testamentets ursprung

Testamente har sitt ursprung i de gamla romarriket och skapades eftersom eliten i rom ville kunna reglera vem som fick vad efter deras död. Innan detta var det nästan enbart personens barn eller familj som fick den dödes tillhörigheter. Dock tog det lång tid innan testamentet fick sitt fotfäste i de germanska länder, såsom Tyskland, Sverige eller Norge, eftersom både bönder och adeln föredrog att bevara sina tillhörigheter inom släkten. Dock ville den kristna kyrkan att människor överlag skulle kunna skriva sina egna testamenten för att kunna överlåta mer av deras tillgångar till kyrkan och på så sätt införskaffa mer rikedomar till den kristna kyrkan. I Sverige var det genom de medeltida landskapslagarna som en testamentsfrihet införskaffades, dock med vissa restriktioner. Denna frihet utvecklades senare under stormaktstiden, speciellt under 1680-talet.

Vem som fick skriva testamente förr

Genom tiderna har inte alla fått skriva sitt eget testamente. År 1686 kunde till exempel inte gifta kvinnor skriva ett testamente utan sin mans tillstånd, med anledningen att det ansågs att en gift kvinnas ägodelar egentligen tillhörde hennes man. Det var inte förrän år 1734 då en ny lag skrevs som tillät gifta kvinnor och änkor att skriva ett eget testamente om de av fri vilja och gott förstånd behagade att göra så. Den lag som dagens testamentslag är byggd utifrån är från 1930-talet som senare övergick i 1958 års ärvdabalk.

Vem som får skriva testamente idag

Idag får alla som är behöriga skriva ett testamente. För att vara behörig behöver testatorn vara myndig, alltså ha fyllt 18 år för att vara behörig. Dock kan en minderårig skriva testamente om hen har varit eller är gift. Ett testamente kan förklaras ogiltigt om testatorn har varit under påverkan av en psykisk störning då testamentet skrevs. Om en människa skulle dö idag utan att ha skrivit ett testamente se har dennes barn alltid rätt till hälften av arvet, detta kallas för laglott. Om en person på något sätt skulle tvinga, pressa eller döda testatorn så har personen inte längre rätt till arvet. Detta är till för att skydda testatorn ifall att denne skulle bära på ett arv som någon annan vill ha.

Golvvalen du kan göra vid en badrumsrenovering

Badrumsgolv finns i olika material och stilar och det är ett viktigt lika väl som ett svårt val för den som ska genomföra en badrumsrenovering. Alla golvmaterial har olika egenskaper och det är smart att välja ett utifrån ens egna behov. Nedan följer några alternativ på olika golv som man kan väljas.

Sten och klinker

Klinker är ett av dom vanligast golvvalen bland dom som genomför en badrumsrenovering. Det är snyggt, relativt tåligt, håller länge och finns dessutom i en mängd olika utföranden. Speciellt bra är det om man har golvvärme!

Även stengolv har blivit populära och det ger ett exklusivt och lyxigt resultat. Det är dock ett dyrt material och även om man kanske inte kan tro det så är många stenmaterial ganska känsliga och kräver mycket skötsel.

Våtrumsmatta

Våtrumsmattor var vanliga i badrum förr men något som många valt bort dom senaste åren , troligen mest på grund av att det inte är så snyggt. Idag är dock våtrumsmattorna både bättre och snyggare än dom var förr och man kan få ett minst lika snyggt resultat av sin badrumsrenovering som om man hade valt klinker eller stengolv. En av dom stora fördelarna med matta är att det är väldigt lättstädat och dessutom halksäkert. En annan fördel är att det är ett av dom billigare alternativen.

Trä

Ett vackert trägolv är fullt möjligt välja i samband med en badrumsrenovering men det är viktigt att ha i åtanke att det är känsligt för fukt och vatten. Man behöver alltså vara noggrann att hålla golvet torrt, till exempel när man stigit ut från duschen och gått över golvet med våta fötter. Trä har en förmåga att suga åt sig av fukt och svälla som följd, något man såklart vill undvika.

Komposit

Kompositgolv är relativt nytt men kan även det vara ett bra val. Materialet är gjort av stenmjöl vilket gör att det färdiglagda golvet mer eller mindre ser ut som ett stengolv. Detta är dock billigare än rent stenmaterial och kräver dessutom mindre skötsel. Det är tåligare, tål fukt och vatten bra och ger ett snyggt och stilrent resultat.

Att välja golv i samband med sin badrumsrenovering kan vara svårt men det är ett väldigt viktigt val. Olika material har olika livslängd och hållbarhet och det är därför bra att läsa på om olika golvtyper som passar i badrum. Även om man tycker något är snyggt så kanske det inte är det bästa valet för en själv – tänk gärna praktiskt och inte bara utseendemässigt.

Drömmer du om en tandblekningspenna?

Är du trött på gula tänder och drömmer om vita fräscha tänder? Istället för att drömma, gör slag i saken och utför en tandblekning så kommer du snart ha fina vita tänder. Tänk dig vad skönt det vore med en fräsch mun som gör det enkelt för dig i ditt sociala liv. Du kommer att slippa skämmas när du ler och pratar med andra människor. Och du slipper ha de jobbiga tankarna om att folk tittar på dina gula tänder som gör att du inte vågar skratta. I alla de sociala sammanhang vi befinner oss i så är det alltid bättre att le eftersom det gör den du pratar med med glad och lättsam. Så att bleka tänderna skulle kunna förändra hela ditt liv både privat men också i arbetslivet.

Vad orsakar gula tänder?

Först och främst så har alla människor olika nyanser på sina tänder och vissa har mer gula tänder utan att räkna med de yttre påfrestningar på tänderna som vi utsätter dem för dagligen. En stor orsak till gula tänder är rökning och snusning. Det som vi äter och dricker har också stor effekt på tänderna och speciellt kaffe får tänderna att gulna. Tänderna får också en mer gul nyans om man inte sköter sin munhygien väl. För att ha en bra munhygien så ska man borsta tänderna varje morgon och kväll och använda tandtråd dagligen. Det är också bra om man sköljer munnen med ett munvatten efter sin rengöring för att stärka munnen och dess hygien.

Tandblekning hemma

Att bleka tänderna är en lätt behandling att göra och du kan göra det antingen hemma eller hos din tandläkare. Om du väljer att bleka tänderna hemma så finns många märken att välja på. De finns varianter av en tandblekningspenna som kommer som en gel som man stryker ut på tänderna och det finns också skenor med blekning på som du sätter in i munnen.

Hos tandläkaren

Vill du hellre gå till tandläkaren så kommer du att få två alternativ att välja på. Det är antingen laser eller skenor som du får med dig hem. Väljer du skenorna så anpassas de hos tandläkaren och du får även en blekningsgel att ta hem. Är du nyfiken på att testa laser så kommer du inte att bli besviken eftersom detta alternativ ger ett snabbt resultat, ja det räcker med en behandling! En gel läggs på tänderna och blekningsprocessen startas när lasern sveper över gelen. Oavsett vilken metod du väljer så kommer du bli nöjd att du tog steget att utföra en tandblekning.

Okända fakta om begravningsbyråer

Förr eller senare kommer vi alla få den utmanande uppgiften att ordna begravningen för en nära och kär. Denna stund i livet är förenad med mycket okänt och det kan vara svårt att avgöra hur en begravning ordnas bäst.

Tillsammans med att köpa bostad och bil är begravningar bland de dyraste affärer som en person någonsin kommer att göra. Detta faktum är ganska okänt eftersom vi lyckligtvis inte måste genomgå en begravningsprocess särskilt ofta. På samma gång är en begravning en av de allvarligaste stunderna i livet som förtjänar en god investering. I en konventionell begravning är det följande saker som utgör den totala kostnaden:

  • Kista.
  • Gravsten.
  • Blommor.
  • Dödsannonser.
  • Logistik.
  • Transporter.

Med tanke på dessa saker kan många begravningar kosta över 100 000 kronor. Läs vidare för att se på fler okända fakta om begravningar och begravningsbyråer.

Fakta 1: Begravningsentreprenörer är inga präster

Även om personer som tar del av begravningstjänster litar på allt begravningsentreprenören säger, är det bra att komma ihåg att de inte är präster. Begravningsbyråer är i branschen för att tjäna pengar och göra affärer.

Fakta 2: Balsamering krävs sällan

När en avliden person kommer att begravas inom 48 timmar är det sällan en balsamering krävs. I själva verket kommer fördelen med balsamering inte ha en betydelsefull effekt på att minska sorgen.

Fakta 3: Du kan hjälpa till att organisera en begravning

Många saker kan du planera och hantera på egen hand utan att ta del av ett helt paket med begravningstjänster. Till exempel måste en begravningsbyrå vanligtvis acceptera en eventuell kista vid bouppteckning som du köpt någon annanstans. Faktum är att du inte behöver en begravningsbyrås hela utbud av tjänster, utan det är du och anhöriga som själva väljer vilka tjänster ni vill ha.

Fakta 4: Det är möjligt att hyra en kista

Att hyra kistor är ett miljövänligt alternativ. Det är även ett mer ekonomiskt alternativ när det fattas pengar för att köpa en kista. Fördelen är att du fortfarande kan ha en traditionell visning. Begravningsbyrån kan återanvända kistan och tar inte ut en hög avgift för att kunna återanvända den igen. Kistor har nämligen en avtagbar interiör som aldrig vidrör kistans insida. Detta gör att trälådan enkelt kan tas bort efter visning för antingen begravning eller kremering.

Fakta 5: Kostnaden för kremering är lägre än begravning

Vanligtvis är kostnaden för en kremering mycket lägre än för en traditionell begravning med kista. Även om många begravningsbyråer har ett brett urval av urnor är det i de flesta fall okej om du tillhandahåller en egen. Detta alternativ är lämpligt för dem som vill anpassa kremeringsprocessen och göra den unik.

Badrumsrenovering – fokus på kakel

En badrumsrenovering är något som står högt på önskelistan hos många husägare. Något som ofta blir en stor utgiftspost är kaklet. Att anlita en plattsättare och köpa kakel kan helt enkelt bli ganska dyrt. Många anser att det är ett område man kan spara in pengar på, medan andra tycker att kaklet inte är något man bör kompromissa med.

Vad kostar en plattsättare?

Det är svårt att å rak arm säga vad en plattsättare skulle kosta för att lägga kakel för just din badrumsrenovering. Generellt kan man säga att det brukar bli lite dyrare än att anlita till exempel en elektriker eller en rörmokare. Inte för plattsättarens timpenning nödvändigtvis skulle vara högre – utan för materialkostnaderna.

För ett badrum på 10 kvadratmeter kosta mellan 60 000 och 70 000 kronor med “standardkakel”. Då räknar vi med ett pris på ungefär 500 kronor i timmen för plattsättarens tid, att jobbet tar mellan 60 och 75 timmar och att kakel eller klinkers kostar ca 300 kronor per kvadratmeter.

Att icke förglömma är ROT-avdraget, som skulle innebära att omkring 9 500 – 10 500 kronor skulle dras av från fakturan. Dvs. 30 % av arbetskostnaden.

Storleken på kaklet

En faktor i hur lång tid det tar att lägga kaklet är dess storlek, vilket kraftigt påverkar priset. Att kakla plattor av standardstorlek går betydligt fortare än att lägga många pyttesmå plattor.

Vad kostar kakel?

Ovan räknade vi med kakel på 300 kronor per kvadratmeter. Det här är dock något som kan variera väldigt mycket. Håller du utkik efter kampanjer kan du hitta kvalitativt kakel till ett betydligt lägre pris än så för din badrumsrenovering. Dessutom finns det idag budgetalternativ som ändå kan anses hålla god kvalitet, till kanske hälften av vårt prisexempel.

Plattsättarens materialkostnader, som du får på fakturan, kommer dock inte syfta enbart på själva kaklet. Denne kommer att använda till exempel flytspackel, tätskikt, fog och fix vilket adderar till materialkostnaderna och det sammanlagda priset för din badrumsrenovering.

Kan man lägga det själv?

Många gör gärna så mycket som möjligt själv till sin badrumsrenovering. Om kakel är ett sådant moment är upp till var och en att avgöra. Om du inte är helt säker på vad du gör, bör det avrådas från att göra det själv. Det gäller att vara mycket noggrann, och om fuktskador skulle uppstå senare lär det bli svårt att få ut pengar – givet att arbetet inte är fackmannamässigt utfört.

Dessutom finns regler som säger att den som utför tätskiktsarbeten i våtrum ska vara anställd i ett behörigt bolag samt inneha en personlig legitimation.

Snabba tips

Här följer ett par snabba tips som kan hjälpa dig att bli nöjd med kaklet under din badrumsrenovering.

  • Bolla tankar med plattsättare eller någon annan som har lång erfarenhet av kakel.
  • Välj en tidlös design om du vill undvika att badrummet ser daterat ut om några år. Att välja det trendigaste kan vara riskabelt.
  • Bestäm dig för om du ska ha kakel i hela badrummet, eller bara där det rinner vatten. Att välja hela badrummet tycker många är finare, men det innebär också att din badrumsrenovering kommer att bli dyrare.

Dålig planering resulterar i ett dåligt kök

Första steget inför en renovering bör vara ordentlig planering. Det gäller oavsett om sovrummet ska göra större, en köksrenovering ska genomföras eller trappen byggas om. Inom planering finns det ett par ”klassiska fel” som kan resultera i ett dåligt anpassat kök. Med tanke på att en köksrenovering innebär en relativt hög kostnad är det få som vill göra om arbetet.

Planeringen sker enbart i 2D

Det är enkelt att skissa upp ett kök på ett rutat papper och därefter placera ut allt från kyl och frys till diskbänk och skafferi. Genom att vara noga med mätning och skala går det att skapa en ritning som fungerar att använda för planering. Det kan vara ett första steg – men knappast enda vägen vid planering av en köksrenovering.

Det är betydligt bättre att använda de 3D-program som erbjuds hos återförsäljare av kök och köksinredning. Därmed går det att se köket från flera olika vinklar och få en känsla för hur det kommer att bli. I dessa program går det även att testa med olika möbler, inredning och färger.

Ännu ett alternativ är att ta in hjälp från en inredningsarkitekt. De skapar skisser på det framtida köket utifrån kundens behov och önskemål om färger och former. Lite dyrare – lite bättre.

Köksrenovering påbörjas innan behovet har bestämts

Har det blivit en vattenskada i köket behöver köksrenovering komma igång snabbt. De som bor i bostaden strävar efter att få tillbaka köket till att vara funktionsdugligt. I detta fall kanske man inte tänker på att bygga om, göra nya funktioner eller uppdatera vitvarorna. Målet är bara att få ett kök som kan användas.

Men på planeringsstadiet bör behovet vara avgörande. Kök från 70-talet har exempelvis byggts utifrån de behov som fanns då – inte utifrån dagens standard, behov och kök. Tänk på vilka behov som finns gällande förvaring, matlagning och funktioner och låt detta styra hur kommande köksrenovering genomförs.

Allt för stort fokus på köket

Är det bara köket som byggs om vid en köksrenovering? Inte nödvändigtvis. Med dagens otydliga gränser mellan kök och övriga rum kan renoveringen lika gärna omfatta delar av vardagsrummet. Det kan exempelvis innebär att förvaringslösningar inte bara har köksredskap utan även pyssel till barnen och läxböcker. Det blir allt viktigare att se bostaden i sin helhet och inte fokusera på ett enskilt rum. Självklart innebär en köksrenovering främst att renovering sker vid diskbänk, kyl och frys, skafferi osv men genom att använda en bredare syn kan flexibla lösningar skapas.

Lyckas med din köksrenovering!

Att renovera ditt kök behöver vare sig vara särskilt dyrt eller särskilt tidskrävande. I följande text hittar du bra tips på hur du kan gå tillväga för att lyckas med en köksrenovering oavsett om du vill köpa ett helt nytt kök eller genomföra en mindre renovering.

Tips och trix

Det finns ett par saker som underlättar din köksrenovering oavsett om du planerar att byta ut hela köket eller om du vill fräscha upp ditt kök på olika sätt. Det första och kanske bästa tipset är att göra en budget. Trots att det låter tråkigt är det en stor fördel att inleda ditt renoveringsprojekt med att se över din ekonomi och göra en budget över hur mycket du är villig att spendera på en renovering av ditt kök. Räkna också med att det dyker upp någon kostnad som du inte räknat med från början, det gör ofta det vid större renoveringar i alla fall. När du har gjort din budget kan du också avgöra i vilken omfattning du vill genomföra din renovering och anpassa renoveringen efter det.

När du har gjort din budget börjar det roliga arbetet med själva renoveringen. Ett bra sätt att påbörja den här fasen av din renovering är att leta efter inspiration av olika slag. Antingen kan du använda dig av internet och leta inspiration bland andra som har lagt upp bilder på sina kök eller via bygg- eller möbelföretagens hemsidor. På det sättet kan du skapa dig en bild av hur utbudet ser ut och vad som är trendigt just nu. Ett annat alternativ är att åka ut till ett möbelvaruhus eller ett byggvaruhus och hitta inspiration på plats. Ibland kan en möbel eller ett material se helt annorlunda ut i verkligheten än vad det gör på bild.

Fräscha upp ditt kök

Du behöver inte renovera hela köket från grunden för att skapa en förändring i ditt kök. Det räcker ofta med att genomföra några mindre förändringar om du är nöjd med hur helheten ser ut. Om du har en mindre budget kan det vara smart att genomföra så många som möjligt av förändringarna själv. Det gäller också om du vill göra en större renovering, men där kan du bli tvungen att ta in en yrkeskunnig när det gäller vatten och el exempelvis.

Några enkla medel du kan ta till för att fräscha upp ditt kök är att byta alla textilier i köket. Det gäller både gardiner, dukar, tabletter, handdukar och liknande. Med nya textilier får hela köket ett lyft och blir på det sättet ett helt annat rum. Du kan också måla om skåp, byta ut en eller flera möbler eller helt enkelt möblera om. Oavsett vilken nivå du väljer att lägga det på kommer det garanterat att fräscha upp ditt kök och ge det en ny känsla.

Spara pengar

Många människor drömmer om att få renovera sitt kök och egentligen är det inte så konstigt. Köket sägs vara hemmets hjärta och det är här som man spenderar tid med vänner eller familj. Det är här maten lagas och det är här man kokar sin första kopp kaffe på morgonen. Med en köksrenovering kan du få det kök som du alltid har drömt om.

Även om det är mer än härligt att fantisera om sitt drömkök så är en köksrenovering oftast ett mycket stort projekt som kräver en hel del pengar. Det vanligaste är att man väljer att ta ett renoveringslån för att få råd med alla utgifter och kostnader som köksrenoveringen för med sig. Vissa kan inte ta lån och behöver således avstå från att renovera för tillfället. Det är naturligtvis väldigt tråkigt, men det finns sätt att gå tillväga för att få ett markant billigare pris och ändå få en stor förändring i köket.

Bästa spartipsen för köksrenoveringen

Vad är det då som du kan göra för att sänka utgifterna och ha råd med den köksrenovering du verkligen vill ha? Här nedan har vi samlat de bästa knepen för att spara in på slantarna när du ska bygga om.

Planera arbetet

Om du inte planerat renoveringen är det lätt att kostnaderna skenar iväg. Har du en mycket tajt budget skriver du upp de viktigaste arbetsmomenten först, alltså de som har störst betydelse för dig. På så sätt prioriterar du det som faktiskt är avgörande istället för att slösa bort massa pengar för att du handlar på impuls.

Hyr eller låna verktyg

Många blir förvånade när de ska köpa verktyg för första gången och inser hur höga belopp det faktiskt handlar om. Vid en köksrenovering kommer du att vara i behov av många olika verktyg men det är antagligen verktyg som du aldrig kommer använda mer än en gång. Hör dig för i din bekantskapskrets och se om det finns någon som kan låna ut de verktyg du behöver. Att hyra är också ett riktigt bra alternativ.

Utför renoveringen själv

Det största sparandet hittar du dock i att utföra mycket av renoveringen på egen hand. Att anlita en hantverkare kan vara en dyr historia även om du har ROT-avdraget att använda dig av. Titta på vad det är för moment som du faktiskt klarar av själv. Det kan till exempelvis handla om att du skruvar upp och sätter fast den nya inredningen själv, slår bort gammalt och sätter nytt kakel eller att du målar om på egen hand. När det kommer till VVS och el-arbeten krävs dock alltid en hantverkare.